7151 Sayılı Kanun Değişikliği ile Yapılan Düzenleme Hakkında Açıklama

05 Aralık 2018 Teb Duyuruları

05.12.2018 tarihli Resmi Gazetede, Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair 7151 Sayılı Kanun yayımlanmıştır.

Bu Kanunla yapılan değişiklikler kapsamında yer alan, 2/3/1927 Tarihli ve 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanunun 3 üncü Maddesinde yapılan düzenleme hakkında bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere istinaden meslektaşlarımız tarafından Birliğimize çok sayıda bildirim yapıldığından, maddede yapılan düzenleme hakkında bilgilendirme yapılması ihtiyacı oluşmuştur.

Söz konusu madde, Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanunda yer alması itibariyle, eczane açılışları ile ilgili bir düzenleme değildir.

ÖNCEKİ HALİ

2/3/1927 tarihli ve 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanunun 3 üncü Maddesi:

Ecza ticarethanesi işlerinden mesul olacak diplomalı bir eczacıyı müdür göstermek şartiyle eczacı olmıyan kimseler dahi ecza ticarethanesi açabilirler. Bir şirket tarafından dahi ecza ticarethanesi açılabilir. Şukadar ki, diplomalı eczacı olmak şartiyle, şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır.


YENİ DÜZENLEME

2/3/1927 Tarihli ve 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanunun 3 üncü Maddesi:

Ecza ticarethanesi işlerinden mesul olacak diplomalı bir eczacıyı müdür göstermek şartiyle eczacı olmıyan kimseler dahi ecza ticarethanesi açabilirler. Bir şirket tarafından dahi ecza ticarethanesi açılabilir. Şukadar ki, diplomalı eczacı olmak şartiyle, şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır.
 

İlgili maddenin değişiklikten önceki hali, “Ecza ticarethanesi işlerinden mesul olacak diplomalı bir eczacıyı müdür göstermek şartiyle eczacı olmıyan kimseler dahi ecza ticarethanesi açabilirler. Bir şirket tarafından dahi ecza ticarethanesi açılabilir. Şu kadar ki, diplomalı eczacı olmak şartiyle, şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır.” şeklinde iken, uygulamada, ecza depoları, ecza deposunun mesul müdürü olacak kişiyi, sembolik hisselerle hissedar yaparak yasa gereğini yerine getirmekte idi.

Zaman içerisinde bu maddenin uygulamasında karşılaşılan çeşitli sorunlar nedeniyle, yasa koyucu,  “Şu kadar ki, diplomalı eczacı olmak şartiyle, şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır.” Cümlesini maddeden çıkarmak suretiyle,ecza ticarethanesi açılışlarında, mesul müdür olacak diplomalı bir eczacı bulunması şartını aynen korumuş, ancak, mesul müdürün ticarethaneye ortak olması şartını kaldırmıştır.

Sözkonusu düzenlemenin, eczane açılışları ile herhangi bir ilgisi bulunmadığı konusunda, haberi yapan basın yayın organlarına da Birliğimizce gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ