BARO DÃœZENLEMELERÄ° KAOS GETÄ°RECEK

09 Temmuz 2020 Meo

Basına ve kamuoyuna,

BilindiÄŸi gibi, Avukatlık Kanunu’nun barolarla ilgili bölümlerinde yapılmak istenen deÄŸiÅŸiklik Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Söz konusu düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda görüÅŸülmeye baÅŸlandı.

Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak bu geliÅŸmeleri kaygıyla takip ediyoruz. MesleÄŸe, meslektaÅŸa, topluma yarar saÄŸlamayan deÄŸiÅŸikliklerin temsilde adalete deÄŸil kaosa sebep olacağını ifade etmek isteriz. Nitekim, savunma yargının kurucu unsurudur; savunmanın bağımsız ve özgür yanını teminat altına alan ise barolardır.

Meslek birliklerinin temel iÅŸlevlerinden birisi, mesleÄŸin icrasında standartların belirlenmesi ve meslek etiÄŸinin dışına çıkanların cezalandırılmasıdır. Yapılması planlanan düzenlemelerle bu alanlarda meydana gelecek belirsizliklerin karmaÅŸaya ve kaosa yol açacağı aÅŸikârdır. Sivil toplum içinde önemli bir yer tutan meslek birlikleri, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Birlik olabilme; dayanışmayı, söz söyleme yetisini, kamuoyu oluÅŸturma becerisini beraberinde getirir. Bunlara ket vurulması ise demokrasiye vurulacak ağır darbelerdir.

Ä°ÅŸlevsel ve sürdürülebilir bir demokrasi, toplum yararına çalışan, özerk ve kamusal meslek birliklerinin varlığı ile mümkündür. Öte yandan meslek birliklerinin hâlihazırdaki iÅŸlevleri, hem temsil ettiÄŸi meslek grubunu hem de kamuyu ve kamu vicdanını korur. Meslek örgütlerinin güçlerinin zayıflatılması ya da zayıflatmaya yönelik adımlar atılması sadece ilgili meslek örgütlerini ya da o mesleÄŸin mensuplarını deÄŸil bir bütün olarak kamuyu ilgilendirir, kamunun yara almasına yol açar.

Yanlış atılan bir adım, diÄŸer yanlış adımları da beraberinde getirir. Yanlış adımların doÄŸru bir yere varması ise mümkün deÄŸildir. Barolarla ilgili atılan bu adımın ardından diÄŸer tüm meslek birlikleri ile ilgili benzer adımlar atılacağını düÅŸünüyor; meslek birliklerinin uzun vadede iÅŸlevsiz bırakılmasına karşı olduÄŸumuzu tüm kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ