Odamız Başkanı Uzm.Ecz.Duygu ELMAS MUTLU’nun Diyarbakır Bölgelerarası Konuşması
Sayın başkanım , merkez heyetinin değerli üyeleri , denetleme kurulu başkan ve üyeleri , yüksek haysiyet divanı üyelerimiz,değerli oda başkanlarım ve yöneticileri ,kooperatifimizin değerli başkan ve yöneticileri , değerli meslektaşlarım , hepinizi Manisa Eczacı Odası ve üyeleri adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Medeniyetlerin buluşma noktası , kadim şehir Diyarbakır’da bulunmaktan son derece mutluyum.Bugüzel organizasyon da emeği geçen , başta başkanımız Ahmet Turgay Yaşar’a , Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu’na ve emeği geçen tüm yönetici ve emekçilerimize gönülden teşekkür ederim.Çok güzel ağırlanıyoruz ,tekrar emeğinize sağlık.
Bölgelerarası toplantımızın da, bilime ,mesleğimize yakışır,çözüme adım atabileceğimiz bir toplantı olmasını diliyorum.
Bundan 5 yıl önce , bir gece Diyarbakır’dan aldığımız bir haberle hepimiz çok üzüldük , inanamadık .Ferhat başkanımızı rahmetle anıyorum , mekanı cennet olsun.
Değerli Meslektaşlarım ,
Dünyaca , ülkece , meslekçe ,zor zamanlardan geçiyoruz.Pandemide en ağır koşullarda , insanların evlerinden çıkmaya korktukları anlarda , en ön safta , hastasına verdiği hizmetin niteliğine ve “en yakın sağlık danışmanı” sıfatına yakışır şekilde , bir an bile görevinin başından ayrılmayan , bu uğurda canından olan tüm meslektaşlarımı bir kez daha selamlıyor , emeklerinin ve özverilerinin karşısında saygıyla eğiliyorum.
Pandemide , bilmediğimiz ,daha önce yaşamadığımız bir felaketle karşılaşmış olmamıza rağmen ,eczacılar olarak bu sınavı başarıyla verdik.Geçtiğimiz yıl çok daha büyük bir sınavla karşı karşıya kaldık maalesef.Asrın felaketi depremde ,bölgedeki halka destek olmak adına ,en hızlı harekete geçen meslek örgütlerinin başında yer aldık.Ülkenin dört bir yanından eczacılarımızla ,yollarda döküldük , günlerce haftalarca ,kesintisiz ilaç hizmeti vermek için çalıştık.Bu sınavı da en iyi şekilde verdik.Adımızın anılmadığı , mesleğimizin sayılmadığı bir zamanda çalıştık,imkansızlıklarla,canla başla çalıştık , halkımıza kesintisiz ilaç hizmeti verdik , meslektaşlarımızın yaralarına merhem olmaya çalıştık. Biz bu sınavdan başarıyla çıktık evet, görevimizi yerine getirmenin gururuyla evlerimize döndük. Ancak deprem bölgesi eczacı odalarımızın sınavı henüz bitmedi. Seslerine kulak vermeli, sorunlarını çözmeye yönelik girişimlerde bulunulmalı, yalnız mücadele etmelerine izin verilmemeli.Bu yüzyılın büyük felaketinde Adıyaman başkanımız Kemal başkanı ve kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum.
Değerli Meslektaşlarım,
Sorunlarımız çok ,yama tutmayan çözümsüz dertlerimiz var.İFK sorunsalı , SGK protokolleri ,Kamu Kurum iskontosu çıkmazı ,stok affı ve deaktivasyon bekleyişi ,sağlıkta e-ticaretin hızla ve kontrolsüzce büyümesi ,fakülte enflasyonu ve istihdam sorunu ve ve ve.. bitmeyen bir liste.Hepsiçok önemli , ilgilenilmesi ve artık çözüm noktasına ulaşılması gereken yerdeyiz, artık harekete geçmek zorundayız.
Türkiye odalar ve borsalar birliğinin geçtiğimiz günlerde eczacılık fakülteleriyle ilgili açıklamasını dinledik ,hep beraber yorumladık .Bu demek oluyor ki eczacılık fakülteleri açılmaya devam edilecek.Mevcut sayı bile çok fazla iken , şu saatten sonra açılmasına katiyen izin vermemeliyiz.
Ben 96’da eczacılık fakültesine başladığımda, tüm Türkiye’de 7 fakülte vardı. Yaklaşık 30 yılda fakülte sayısında %800 bir artış var ve bu artış ivmelenerek devam ediyor. Fakülteler arttıkça arttı, kontenjanlar bol keseden açıldı, yeni mezunlar kalabalıklaştı. Birkaç yıl sonra ne olacak peki? sayıları arttıkça istediklerini bulamaz hale gelecekler, öfkelenecekler, ve bu öfkeli kalabalık, çaresizlikle, her türlü olumsuzlukla karşımızda yer alacaklar. Tehlike çok büyük Sevgili Meslektaşlarım. Olay sadece istihdam sorunu değil. İstihdam sorunu bir miktar çözülebilir. Başkanımın da dediği gibi bu konuda çalıştaylaryapmalı, bu konunun üzerine düşmeliyiz. Gençlerimizi kazanmalıyız.Hep söylediğimiz gibi kurumlarda çalışan eczacı sayılarımız arttırılabilir. Son zamanlarda bağımlı hastaların eczacılarımıza, şiddete varan ciddi sorunlar yaşattıklarını düşünürsek, hastanelerde sadece psikotrop ve uyuşturucu reçetelerine bakan eczaneler açılabilir. Aynı şekilde hükümlü hastalar için cezaevlerinde ve adliyelerde eczaneler yer alabilir. Bu konuda ivedilikle bir çalışma yapılmasını heyecanla bekliyoruz. Tüm odalarımızdan çok değerli ve sonuca yönelik çözüm önerileri fazlasıyla çıkacaktır. Yeter ki ihmal etmeyelim, TEB çatısı altında bu çalışmayı bir an önce yapalım.
Protokol konusunda küçük büyük çok maddemiz var, zamanında imzalanması tabi ki önceliğimiz. Eczacılarımızın son yıllarda en çok canını yakan sorunların başında örnekleme yöntemiyle kontrolü sağlanan reçetelerden ilerleyen dönemlerde geçmişe dönük yüklü kesintilerin yapıldığını görüyoruz.Busoruna protokol ile kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğine inanıyoruz.Örnekleme yöntemini kabul eden eczacılarımızın kontrolü sağlanan faturalarından ilerleyen dönemde herhangi bir kesinti yapılmaması konusunun protokolün ilgili maddesinde yapılacak düzenleme ile hüküm altına alınması gerektiğinin çok önemli olduğu kaanatindeyiz.
Bir diğer sorun ise cezai hükümler konusunda ilacını teslim alan hasta veya yakının beyanının esas kabul edilerek meslektaşlarımızın bu konuda da hem maddi hem de manevi ciddi sorunlar yaşamasıdır.Burada da yapılacak ek bir doğrulama yöntemi ile bu sorunun da meslektaşlarımızın gündeminden çıkarılması gerekmektedir.
Protokol ile ilgili belki de en önemli sorunu en sona saklamak istedim.Son yıllarda maalesef bir türlü zamanında imzalayamadığımız protokolden kaynaklı meslektaşlarımız gerek reçete hizmet bedelleri gerekse de eczacı iskontosundan doğan farktan kaynaklı alacaklarını neredeyse bir yıl sonra tahsil edebilir duruma geldiler.Enflasyonun ne denli can yaktığı hepimizin malumu iken böyle enflasyonist bir ortamda deyim yerindeyse alacağımız para pula döndükten sonra tahsil ediyor olmamıza da artık bir çözüm bulunmasını istiyoruz.Ya zamanında imzalanan protokol ile ya da gerekli yasal faizi ile birlikte bu alacaklarımızın hakkımız olan şekilde tesliile ilgili de gerekli çaba ve çözümü değerli merkez heyetimizden bekliyoruz.Başkanımız da dün konuşmasında bu konuda duruşumuzun net ve kararlı olacağını söyledi , sonuda kadar destekliyoruz.
İllerimizde sürekli muhatap olduğumuz resmi kurumlarla da büyük problemler baş göstermeye başladı.Son zamanlarda uygulama birliği tamamen ortadan kalkmış durumda.Kurumların , taşra teşkilatlarının , keyfi uygulamaları bizleri üye ile karşı karşıya getiriyor.Bireysel ilişkiler ve temaslar ile bu sorunları çözsek de , her gün bir yenisi ile karşı karşıya kalıyoruz.
Bu konularında merkezi otorite ile görüşülüp , uygulama birliğine varılmasını , keyfi uygulamalara son verilmesi en önemli taleplerimiz arasındadır.
Sorunlarımız çözümsüzlüklerimiz her ne kadar büyük görünse de , onbinlerce kişilik büyük mitingler yapan, süresiz eczaneleri kapatıp hakkını arayan ,bakanların masasından eczacının hakkı için kalkan bu örgüt , bugünde aynı kararlılıkla meslektaşının hakkını savunacaktır , savunmalıdır.
Birliğimizle , birlikteliğimizle , birliğimizden gelen gücümüzle her türlü zorluğun üstesinden geldik , yine geleceğiz.
Ulu önderimizin de dediği gibi ;
“Çalışmak demek boşuna yorulmak , terlemekdeğildir.Zamanın gereklerine göre ilim , fen ve her türlü medeniyet imkanlarından azami derecede istifade etmek zaruridir” .
Sevgi, saygı ve huzurla kalın, sağlıcakla kalın…
Uzm.Ecz.Duygu ELMAS MUTLU
Manisa Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı