Eczanelerde Dijital Dönüşüm Başladı

26 Ocak 2020 Meo

DeÄŸerli Üyemiz;

BilindiÄŸi Üzere,

19.10.2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine yönelik 509 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu TebliÄŸi’nde yer alan düzenlemeler gereÄŸince, BirliÄŸimizin 13.12.2019 tarihli duyurusu ile süreç hakkında bilgilendirme yapılmıştı.  

TebliÄŸin Eczacıları ilgilendiren bölümleri ÅŸu ÅŸekildedir;

2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 1/1/2020 tarihinden itibaren, 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iÅŸ hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 1/7/2020 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar.


E-arÅŸiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dâhil toplam tutarı vergi mükelleflerine yapılan satışlarda 5.000 TL’yi, vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda ise 30.000 TL’yi aÅŸması halinde GÄ°B üzerinden kesmesi zorunludur.

Bu faturalar iki yöntem ile kesilebilir.

Birinci Yöntem: GÄ°B üzerinden fatura kesilebilir. (https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html)

Ä°kinci Yöntem: Entegratör firma aracılığı ile fatura kesilebilir. (https://www.eczacikartfatura.com/ )

GeçiÅŸ zorunluluÄŸu bulunan ve zorunluluÄŸu bulunmamasına raÄŸmen e-Fatura sistemine geçmeyi düÅŸünen üyelerimiz, TEB Eczacı Kart ile anlaÅŸmalı özel entegratör firmalar üzerinden (Kolaysoft) e-fatura sistemini kullanabilirler.
 

Sizler için hazırlamış olduÄŸumuz duyurularda, GÄ°B tarafından hazırlanan sistem üzerinden veya Entegratör firma aracılığıyla faturalarını kesmek isteyen üyelerimize yönelik iki yöntemde de faturaların nasıl kesileceÄŸi ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

Manisa Eczacı Odası Yönetim Kurulu