MESLEK ÖRGÜTÜMÜZÜN YETKİLERİNE MÜDAHALE EDEN YÖNETMELİĞİ KABUL ETMİYORUZ

16 Mart 2023 Teb Duyuruları

T.C. SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun dün yayımladığı “Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, bölge eczacı odalarımızın ve Türk Eczacıları BirliÄŸinin yetki ve sorumluluklarına müdahale eden ve ciddi anlamda tırpanlayan bir niteliktedir.

Demokrasilerin en önemli özelliÄŸi, meslek örgütlerinin kendi alanlarıyla ilgili konularda yönetim süreçlerine katılmaları ve sorumluluk almaları esasına dayanmasıdır. Meslek örgütlerinin en önemli varlık nedeni de kendi alanlarıyla ilgili konularda söz söyleme ve karar alma sorumluluÄŸunu merkezi otoriteyle paylaÅŸabilmesidir. Çünkü sahanın iÅŸleyiÅŸine, ortaya çıkan süreç ve sorunlara en iyi meslek örgütleri hâkimdir. Dolayısıyla en akılcı çözüm önerilerine de yine meslek örgütlerinin görüÅŸleri doÄŸrultusunda ulaşılabilir.

Buna raÄŸmen, söz konusu yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸi öncesinde meslek örgütümüzle herhangi bir görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunulmadığı gibi; yapılan bu deÄŸiÅŸiklikle sahada kesintisiz ilaç ve eczacılık hizmeti sunan meslektaÅŸlarımızın çalışma ÅŸartlarında deÄŸiÅŸiklik yapma yetkisi tek elde toplanmış, bu anlamda bölge eczacı odalarımız yok sayılmıştır.

Ülkemizin dört bir yanında, eczacılar her daim ilaca ve eczacılık hizmetlerine kesintisiz eriÅŸimin garantisi olmuÅŸlardır. Aynı ÅŸekilde, ülkemizde yaÅŸanan deprem felaketinin ilk gününden itibaren de, en iyi ÅŸekilde organize olup bölgeye süratle intikal ederek kurmuÅŸ olduÄŸumuz sahra eczanelerimiz ve bölgede hizmet sunan tüm afet eczanelerimiz ile deprem bölgesinde kesintisiz ve ücretsiz ilaç ve eczacılık hizmeti sunduk. Bu hizmeti halen fedakarca sürdüren meslektaÅŸlarımızın ve deprem bölgesinde sunulan hizmetin ve organizasyonun mimarı olan BirliÄŸimizin ve Bölge Eczacı Odalarımızın bu düzenlemeyi kabul etmesi mümkün deÄŸildir.

Meslek örgütümüzle hiçbir ÅŸekilde istiÅŸare edilmeden, 6643 sayılı Türk Eczacıları BirliÄŸi Kanunu’na aykırı bir ÅŸekilde BirliÄŸimizin tanımlanmış yetki ve sorumluluklarını yok sayan, Bölge Eczacı Odalarımız ile Türk Eczacıları BirliÄŸinin yetkilerini ve sorumluluklarını tırpanlayan, ben yaptım oldu mantığıyla tek taraflı bir ÅŸekilde hazırlanmış bu yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için hukuki giriÅŸimlerimizi derhal baÅŸlatacağız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ ve 54 BÖLGE ECZACI ODASI