Değerli protokol, kıymetli misafirler
Hepinizi şahsım ve odam adına saygı ve sevgi ile selamlıyor, Odamız hizmet binasının açılışına hoş geldiniz diyorum.
Değerli protokol, kıymetli misafirler
Sözlerime baÅŸlamadan önce, 6 Åžubat’ta yaÅŸadığımız büyük depremde hayatını kaybeden vatandaÅŸlarımızı ve meslektaÅŸlarımızı rahmetle anmak, kederli ailelerine ve milletimize baÅŸsaÄŸlığı dilemek istiyorum. Böylesine büyük bir felaketin bir daha yaÅŸanmamasını gönülden temenni ederken, bu felaketten alınacak derslerin, çıkarılacak sonuçların ne denli önemli olduÄŸunu da ayrıca vurgulamak isterim.
Değerli protokol, kıymetli misafirler
Bugün aramızda Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen, heyecanımıza ortak olan meslek örgütümüzün deÄŸerli yöneticileri var. Manisa’mızın kıymetli protokolü, tüm siyasi partilerimizin deÄŸerli temsilcileri-yöneticileri var. Ben tüm deÄŸerli konuklarımıza tekrar hoÅŸ geldiniz diyorum.
Evet, bugün Manisa Eczacı Odamıza kazandırdığımız bir eserin açılışında sizlerle olmaktan dolayı duyduÄŸumuz mutluluk ve gurur kelimelere sığmayacak kadar büyük. Uzun yıllardır hayalini kurduÄŸumuz, Manisa’lı eczacılara, bir meslek odasına yakışır, çağın gereklerine uygun, modern ve saÄŸlam bir hizmet binasının açılışını sizlerle birlikte gerçekleÅŸtireceÄŸiz.
Değerli protokol, kıymetli misafirler
MesleÄŸimiz ve meslek örgütleri ile ilgili birkaç cümle etmek isterim.
BilindiÄŸi gibi demokrasi, diÄŸer rejimlerden farklı olarak, halkın seçimden seçime siyasetle ilgilendiÄŸi bir rejim deÄŸil; yaÅŸamın her alanında ve her zaman var olan; yönetilenlerin yönetenleri sürekli olarak denetlediÄŸi bir yönetim biçimidir.
Yönetilenlerin, yönetenleri denetlemesinin temel koÅŸulu bu denetlemeyi olanaklı kılacak örgütsel mekanizmaların mevcudiyetine baÄŸlıdır. Demokratik örgütlenmeler, yönetenlerin toplum adına denetiminde önemli bir rol oynar.
Söz konusu demokratik örgütlenmeler sadece siyasal partilerden ibaret deÄŸildir. İçerisinde meslek birliklerinin önemli bir yer tuttuÄŸu, bugün sivil toplum olarak adlandırılan kesimlerin vücuda getirdiÄŸi yapılar da demokrasinin olmazsa olmazlarıdır.
Bugün bir rejime demokratik niteliÄŸini veren ÅŸey o rejimin sivil toplumun baÄŸrında filizlenen demokratik kurumlara, meslek birliklerine, sendikalara olan yaklaşımıdır. Meslek örgütleri salt üyelerinin hak ve menfaati açısından deÄŸil, demokrasinin eksiksiz ve arızasız iÅŸleyebilmesi açısından da son derece önemli iÅŸlevlere sahip bir örgütlenme formudur.
Bu baÄŸlamdan bakacak olursak, meslek örgütleri güçlendirilmesi ve iÅŸlevinin arttırılması gereken kurumlardır.
Üzülerek belirtmem gerekir ki, Meslek örgütlerinin talep ve beklentileri yönünde adımlar ağırdan alınırken, yasalarında kendilerine tanınmış kamusal yetki ve sorumluluklarını kısıtlayan giriÅŸimler ne yazık ki demokrasinin uzağına düÅŸmektedir.
Türkiye’de kalıcı ve güçlü bir demokrasinin inÅŸası arzu ediliyorsa meslek örgütleri birer engel olarak görülmemeli, itibarlarını zedeleyecek söylemlerden ve sembolik hale getirecek adımlardan kaçınılmalı; aklın, bilimin ve saÄŸduyunun rehberliÄŸinde ortak bir paydada buluÅŸulabilmelidir. Unutulmamalıdır ki suskunluk sarmalında ve örgütsüz bir toplum gerçekten özgür ve geleceÄŸe güvenle yürüyen bir toplum deÄŸildir.
Değerli protokol, kıymetli misafirler
Halkın saÄŸlığını ilgilendiren her alanda Eczacı olmazsa olmazdır. Eczacı Aldığı bilimsel ve zorlu eÄŸitim ile insan saÄŸlığına hizmet eden, pandemi ve doÄŸal afetlerde en ön safta mücadele veren bir saÄŸlık profesyonelidir. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki, bizzat kamu otoriteleri tarafından yok sayılmakta ve sorunları görmezden gelinmektedir.
Bizler eczacılar olarak yıllardır biriken sorunlarımızı bıkmadan usanmadan dile getirdik. Eczacıların halk sağlığının ayrılmaz bir parçası olduğunu, yok sayılamayacağını defalarca söyledik. Ancak sesimizi duyuramadık.
Kasım ayında Ankara da yaptığımız büyük eczacı mitinginde binlerce meslektaşımızla sorunlarımızı, gelecek kaygılarımızı en güçlü ÅŸekilde haykırdık.
Ancak artık meslektaÅŸlarımızın dayanacak gücü, yürüyecek takati kalmamıştır.
Kamu otoritesinin haklı taleplerimizi görmesi, bir an önce çözüme kavuÅŸturması elzemdir.
Değerli protokol, kıymetli misafirler
Sorunlarımız çok, sorunlarımız büyük. Bugün bunlardan çok fazla bahsederek sizleri sıkmak istemem. Birazda bugüne nasıl geldiÄŸimizden bahsedeceÄŸim.
Manisa Eczacı Odası;750 ye yakın üyesi, 8 ilçe bürosu ve merkez hizmet binasıyla 17 ilçede 16 personelle meslektaÅŸlarına ve Manisa halkına hizmet veren bir meslek odasıdır.
2019 yılının eylül ayında yaptığımız genel kurulda, ÅŸuan üzerinde hizmet binamızın bulunduÄŸu arsanın alınmasıyla ilgili kararın oy birliÄŸi ile kabul edilmesiyle yolculuÄŸumuz baÅŸladı. Binamızın temelini 2022 yılı ocak ayında atarak 11 ay gibi kısa sürede tamamlayarak hizmete aldık. Ekonomik ÅŸartların ağırlaÅŸtığı bir dönemde, en iyiyi en uyguna ve en hızlı ÅŸekilde yapmak için yoÄŸun bir mesai ve mücadele verdik. Ortaya koyduÄŸumuz büyük çabanın karşılığını almaktan da son derece mutluyuz.
Biraz önce bahsettiÄŸim gibi zorlu ve yorucu bir süreç geçirdik.
Bu tür iÅŸler bir kiÅŸinin yapabileceÄŸi iÅŸler deÄŸil, inanmış bir ekibin yapabileceÄŸi iÅŸlerdir.
BaÅŸta yönetim kurulum olmak üzere, bu yolda bizlere destek ve cesaret veren meslektaÅŸlarımıza, meslek örgütümüzün her kademedeki yöneticilerine, Türk Eczacıları BirliÄŸine, Bursa Ecza Kooperatifine, Selçuk Ecza Deposu vakfına tüm meslektaÅŸlarım adına teÅŸekkürlerimi sunuyorum.
Fiziki yapılar verimli çalışmaların, projelerin ve örgütsel geleneÄŸin birer kaleleridir. Ancak hiçbir fiziki yapı ne kadar güzel ve büyük olursa olsun tek başına bir ÅŸey ifade etmez. Bu yapıların içinin, projelerle, ortak akılla, bilimle ve mesleki mücadele ile doldurulması lazımdır. Manisa eczacı odası kadroları ve üyeleri bunu en iyi ÅŸekilde yapabilecek nitelikte ve kararlılıktadır. Bugüne kadar olduÄŸu gibi, bundan sonra da artan bir ÅŸevk ve istekle mesleÄŸi için çalışmaya devam edecektir.
Genç meslektaÅŸlarıma ayrı bir yer ayırmak istiyorum. Oda baÅŸkanlığım süresinde yaptığım her konuÅŸmada, her toplantıda mutlaka genç meslektaÅŸlarıma ayrıca seslenmiÅŸimdir. DeÄŸerli genç meslektaÅŸlarım. Sizler geleceÄŸimizin teminatısınız. Gelecekte Eczacılık adında bir meslek var olacaksa sizlerin sayesinde olacak. Bu bayrak yarışına kendinizi hazırlamanız, omuzlarınızdaki sorumluluÄŸun farkında olmanız son derece önemli. Manisa Eczacı odası baÅŸkanı olarak ÅŸunu gönül rahatlığıyla bir kez daha söylemek isterim. Manisa eczacı odasının her masasında hepinize yer var, kapılar sonuna kadar açık.
Değerli protokol, kıymetli misafirler
Meslek örgütleri, geçmiÅŸten aldıkları güçle, yüzünü geleceÄŸe dönen yapılardır.
Meslek örgütlerinin gelenekleri ve çalışmaları yıllara sair verilen emeklerin, yüzlerce yöneticinin binlerce saatlik emeÄŸiyle günümüzde belirginleÅŸir. Manisa eczacı odası da tam bu noktada örnek gösterilebilecek bir geleneÄŸe ve emek yoÄŸun çalışmaya sahiptir.
Bugün aramızda geçmiÅŸ dönemde meslek örgütüne emek vermiÅŸ oda baÅŸkanlarımız, yöneticilerimiz, temsilcilerimiz, komisyon üyelerimiz var. Her birinin emeÄŸi birbirinden deÄŸerli. Her birinin emeÄŸiyle bu gün bu yapılar ayakta ve mesleÄŸine hizmet eder halde. İyi ki varlar, iyiki bizimleler. Her birine ayrı ayrı teÅŸekkür ediyorum.
Ülkemizin dört biryanından gelerek mutluluÄŸumuza ortak olan Milletvekillerimize, TEB baÅŸkanımıza, odalarımızın kıymetli baÅŸkan ve yöneticilerine, her zaman yanımızda olan kooperatifimizin baÅŸkan ve yöneticilerine, her zaman uyum içinde çalıştığımız İl saÄŸlık müdürümüze ve müdürlük yetkililerimize, siyasi partilerimizin kıymetli temsilcilerine, varlıklarıyla bize güç katan Manisa’mızın kıymetli bürokratlarına, sivil toplum örgütlerimizin deÄŸerli baÅŸkan ve yöneticilerine, varlıklarıyla her an arkamızda durduklarını hissettiren kıymetli meslektaÅŸlarıma ayrı ayrı teÅŸekkür ederim.
İyi ki varsınız, iyi ki bizimlesiniz. Saygılarımla…
Uzm. Ecz. Devrim BALI
BaÅŸkan