Türk Eczacıları Birliği Tarafından KVKK Uygulamaları Konusunda Alınan Karar

03 Mart 2021 Meo

BilindiÄŸi üzere, faaliyetleri kapsamında kiÅŸisel veri iÅŸlemekte olan tüm gerçek ve tüzel kiÅŸiler için bazı yükümlülükler getiren 6698 Sayılı KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu 07.04.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.

Genel kural olarak kiÅŸisel veri iÅŸleyen gerçek ve tüzel kiÅŸilerin Veri Sorumluları Siciline kayıt yükümlülüÄŸü bulunmakta olup istisnalar dışında kalan tüm veri sorumluları için KiÅŸisel Verileri Koruma Kurulunun 23.06.2020 tarihli ve 2020/482 sayılı kararıyla Sicile kayıt olunması gereken tarihler belirlenmiÅŸ ve bu karar 26.06.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Anılan karar gereÄŸi, “Yıllık çalışan sayısı 50’den az ve yıllık mali bilançosu 25 milyon TL’den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kiÅŸisel veri iÅŸleme olan gerçek ve tüzel kiÅŸi veri sorumlularının” Sicile kayıt yükümlülüÄŸünü yerine getirmeleri için son kayıt tarihi 31.03.2021 olarak belirlenmiÅŸtir.

Buna göre, Sicile kayıtla yükümlü olan veri sorumlularının; 6698 Sayılı Kanunun 18 inci maddesi gereÄŸi herhangi bir yaptırımla karşılaÅŸmamaları için VERBÄ°S’e kayıt baÅŸvurusu yapma ve sisteme girerek bildirimde bulunma iÅŸlemlerini süresi içinde yerine getirmeleri önem taşımaktadır.

KVKK kapsamında eczanelerin VERBÄ°S kayıtlarının 31.03.2021 tarihine kadar tamamlanması gerekliliÄŸi ile ilgili olarak VERBÄ°S kaydından istisna tutulacak gruplara eczacıların da dahil edilmesi için Kurum ile sözlü görüÅŸmeler yapıldıktan sonra yazılı baÅŸvurumuz da BirliÄŸimiz tarafından KiÅŸisel Verileri Koruma Kurumu’na iletilmiÅŸtir.

Herhangi bir istisna ve öteleme olmaması durumunda, ülkemiz genelinde faaliyet gösteren serbest eczanelerimiz, Bölge Eczacı Odalarımız ve BirliÄŸimiz tarafından KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili Yönetmelikte tanımlanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi için hizmet alınması amacıyla, çok sayıda görüÅŸme gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

KVKK Uygulama Rehberi’ndeki gerekli olan tüm adımları içeren, ilgili metinlerin hazırlanması ve güncellenmesi ile, eÄŸitim içeriklerinin oluÅŸturulması gerekliliklerinin dijital ortamda yürütülebilmesi;  güvenlik aydınlatma metinlerinin hazırlanması, veri sızıntısı olmaması için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve VERBÄ°S kaydı gibi tüm süreçlerin dijital olarak yürütüleceÄŸi bir çözüm noktası oluÅŸturmak üzere bu yükümlülüÄŸün yerine getirilmesini hedefleyerek çalışmalarımız sürdürülmüÅŸtür.

Buna göre, Türk Eczacıları BirliÄŸi tarafından BirliÄŸimizin, Bölge Eczacı Odalarımızın ve serbest eczane eczacısı olan üyelerimizin, KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerinin yerine getirilmesi noktasında, merkezi hizmet alınması planlanmıştır.

Alınacak hizmet maliyeti BirliÄŸimiz tarafından üstlenilecek olup, Bölge Eczacı Odalarımıza ve meslektaÅŸlarımıza ek bir maliyet getirmeyecektir.

Süreç içerisinde yapılacak iÅŸlemler ve planlama, BirliÄŸimiz tarafından internet sitemiz aracılığıyla ayrıca duyurulacaktır.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ